קינוח שטומן בתוכו זכרונות מבית אמא, געגועים למסעדות רומניות וכמה סימני שאלה

קינוח פופולארי. אפשר למוצאו במסעדות בכל רחבי רומניה, בלי שינויים כמעט. ובכך, הוא למעשה, בין המאכלים הבודדים שלא מושפע מהאזור בו מכינים אותו. כך כתוב כמעט בכל מקור מידע. מה שמגישים במסעדות ברומניה ובארץ, זו מעין סופגניה שמערימים עליה קונפיטורה (עדיפה –העשויה בבית) ו"מקשטים" בשמנת חמוצה ומה שאני (ורבים ששורשיהם רומנים) זוכרת מבית אמא. זה משהו אחר: כופתאה מבושלת במים… אני יודעת שיש כאלה שאף טבלו את הכופתאות בפירורי לחם וטיגנו אותם בחמאה…ויכוחים רבים מלווים בהוכחות כאלה ואחרות מתעוררים בין דפי הפייסבוק השונים. מהו פאפאנש אמיתי? האם מה שזכור לנו זו מעין גרסה למאכל הונגרי פופולארי?

החלטתי קצת לחקור. לפי ויקיפדיה המילה פאפאנש באה מלטינית – papa  או  papa שמשמעותה – אוכל לילדים. מובן, רך מתוק. עדין לא עונה לשאלות. מצאתי עוד מקור ברומנית:

PAPANÁŞ, papanaşi, s.m. Preparat culinar făcut din brânză de vacă, ouă şi făină sau griş, fiert în apă sau prăjit în grăsime

(מתוך ויקיפדיה)

בתרגום חופשי:  מנה העשויה עם גבינה מחלב בקר, ביצים, קמח או סולת שמרתיחים במים או מטגנים. כאן, יש התייחסות לשני אופני ההכנה. המשותף: קינוח, גבינה, ביצים. המפריד: שני סוגי קמח ואופן ההכנה. התקדמות. אך לא מצאתי תשובות לשאלות: מה המקור של הפאפאנש המבושל? (הונגרי?) מה המקור של הפאפאנש המטוגן? למה במסעדות בארץ וברומניה מתייחסים רק למטוגן? אשמח לתשובות.

מתכונים ותמונות לפאפאנש המטוגן יש למכביר. מתכון אהוב עלי הוא של אודטה.

תמונות של הפאפאנש המבושל, לא מצאתי. החלטתי לפנות לאשה ששורשיה רומנים, בשלנית מדהימה, אופה בחסד, אשה מלאת חום, שמחת חיים והומור. אשה שאני אוהבת ואוהב עד סוף ימי , אשה אשר אני חבה לה את חיי– אמא שלי. הרגליים מתקשות בעמידה, לידיים קשה לערבב אך אמא שמחה לשתף פעולה. פניתי לחברה טובה  – יהודית שוורץ, שתצלם. יהודית ששורשיה רומנים, שמחה להיות חלק מהפרויקט. קניתי את המצרכים, אמא לבשה אדום – לצילומים, אני לצידה, ההליכון מאחוריה וידיה פועלות כבקסם:

מצרכים:

2 גבינות "טיב טעם"

1-2 כפות סוכר

2-3 ביצים

¾ כוס סולת

קורט (טיפה) מלח

אופן ההכנה:

  1. לערבב היטב ולתת לתערובת מנוחה של כשעה במקרר.
  2. להרתיח מים בסיר רחב.
  3. ליצור מעין כדורים (עם גומה).
  4. להניח את הכדורים בזהירות במים הרותחים.
  5.  לבשל כרבע שעה בחום בינוני (להפוך אותם אחרי כ7 דקות).
  6. להוציא את הכדורים למסננת.
  7. להניח אותם בצלחת. בכל גומה (או על כל כדור)  להניח קוביה קטנה של חמאה.
  8. לפזר למעלה סוכר.
7 תגובות
  1. פרח הגב

    נראה נהדר, שווה לנסות

  2. אפרת הגב

    נראה טעים בהחלט אנסה
    תודה על המתכון

  3. סורינה סין-אברהם גל הגב

    אני מכינה פאפאנש כמו אימי מעדיפה גבינת כנען כי היא יותר יבשה, אני מסתפקת ברבע כוס סולת ו-2 3 כפות קמח, מוסיפה גם
    סוכר וניל, 2 ביצים 2-3 כפות סוכר , מבשלת במים ולמעלה אוהבת עם שמנת ואם יש צורך עוד קצת סוכר,

  4. עופרה הגב

    זהו בדיוק הפפנש שאני זוכרת מסבתיי ואימי.אף פעם לא הבנתי מה זה הפפנש שיש במסעדות.זה לא הפפנש שהכרתי. תודה על התזכורת

  5. הארי הגב

    תודה על העלאת הנושא על סדר היום ועשיית צדק עם הפפנש המבושל. גם בזכרוני זהו הפפנש האולטימטיבי!

  6. דר דרשר ארנון הגב

    זה הפאפאנש הזכור לי מבית אימי וסבתי ולא מה שמציגים במסעדות איזה זכרונות זה גרם לעלות תודה לכם

השארת תגובה